همایون خرم نوازنده ی بنام و چیره دست ویولن، آهنگساز و عضو شورای عالی خانه موسیقی، از ملودی پردازان شاخص و ویژه در تاریخ موسیقی ایران محسوب می شود. او خالق آثار زیبایی همچون "تو ای پری کجایی"، "امشب در سر شوری دارم"، "غوغای ستارگان"، "مینای شکسته"، "بگذر از ما" و… بوده است که به دلیل غنای ملودیک و ملودی های شاخص و قوی، جزو آثار ماندگار موسیقی ایران هستند.

همایون خرم متولد ۱۳۰۹ در شهر بوشهر بوده است، مادر او علاقمند جدی موسیقی اصیل ایرانی بود و به دستگاه همایون تعلق خاطر خاصی داشت و به همین دلیل، نام فرزند خود را همایون گذاشت. همایون موفقیت خود در موسیقی را مرهون تشویق و راهنمایی های خانواده و به خصوص مادرش می داند.

همایون خرم از کودکی به موسیقی علاقه داشت و پیگیر یادگیری یک ساز بود تا زمانیکه در ده سالگی یک تار چوبی پیدا کرد، سیمی به آن بست و شروع به نواختن کرد. آنقدر به این ساز دلبسته بود که همه جا حتی در زمان خواب نیز آن را نزدیک خودش نگه می داشت. وقتی مادرش عشق او را به این تار و یادگیری موسیقی مشاهده کرد، یک ویولون با قیمت ۱۲ تومان برایش تهیه کرد، در ابتدا خودش کار تعلیم او را به عهده گرفت و سپس بوسیله یکی از آشنایان برای شاگردی پیش ابوالحسن صبا رفت. در سال ۱۳۲۱ همایون خرم بطور رسمس شاگردی و یادگیری نزد ابوالحسن صبا را آغاز می کند.

 

همایون خرم مدت سه سال نزد صبا به فراگیری فن نواختن ویولن مشغول می شود و چنان پیشرفت در نواختن این ساز می کندکه بنا بر پیشنهاد ابوالحسن صبا در امتحان نوازندگی رادیو شرکت و به عنوان نوازنده ۱۴ ساله چندین بار در رادیو نوازندگی می کند. وی که در این مدت موسیقی را به طور تجربی و غیر آکادمیک فرا گرفته بود از خط نت موسیقی اطلاعی نداشت، از این رو برای اینکه بتواند از آثار دیگران آگاهی یابد و در آینده هم خود آهنگ بسازد، ندانستن نت، نقص بزرگی برای وی به شمار می رفت از این رو کتاب های علینقی وزیری را تهیه کرد و خود به مطالعه آنها پرداخت و بعدها ۲ جلد کتاب روح الله خالقی را خواند و سپس در زمانی که به خدمت نظام مشغول بود در دانشکده افسری با شخصی بنام سروان حسینی که از فارغ التحصیلان هنرستان عالی موسیقی بود، آشنا می شود و نزد وی مبانی علم هماهنگی و کنترپوآن را فرا می گیرد.

همایون خرم، تحصیلات عمومی خود را در مدارس گوناگون گذراند و به هنرسرای عالی رفت و موفق به دریافت مدرک لیسانس در رشته علوم مهندسی برق شد، وی از ۱۳۳۳ خورشیدی به طور رسمی به عنوان نوازنده به استخدام رادیو درآمد که ابتدا در ارکستر مرحوم علی محمد خادم میثاق به کار پرداخت و آهنگ هایی را هم برای این ارکستر می ساخت و اجرا می کردند تا اینکه در ۱۳۳۵ خورشیدی به رهبری شماره ۲ منصوب شد که این ارکستر با هشت خواننده کار می کرد که ۴ خواننده با حبیب الله بدیعی و ۴ خواننده با همایون خرم برنامه اجرا می کردند.

متخصصان عموما بر این عقیده اند كه استادان همایون خرم ، مهدی خالدی ، علی تجویدی ، حبیب الله بدیعی و پرویز یاحقی از موسیقیدانانی هستند كه با خلق بهترین آثار ، تحول شگرفی بویژه در موسیقی دهه ۴۰ خورشیدی ایجاد كردند كه به هیچ عنوان تكرار شدنی نیست .

استاد پرویز یاحقی از همایون خرم به عنوان یكی از بهترین آهنگسازان كشور یاد كرده و گفته است : آثار این استاد جادوانی بوده و گذشت زمان و تحولات گوناگون اجتماعی تاثیری در طراوت و تازگی آنها ندارد.

وی اضافه كرد : معرفی آثار استاد همایون خرم نظر آن دسته از افرادی كه موسیقی ایرانی را عامل خمودگی و افسردگی می دانند ، قطعا تغییر می دهد.

مشخصه اصلی ساخته‌های همایون خرم نوآوری در تقسیم کردن ملودی بین سازهای مختلف ارکستر و سازبندی‌های خاص او است. به علاوه پیوند شعر و موسیقی در ساخته‌های استاد خرم به بهترین شکل ممکن است و این قطعاً به نحوه‌ برخورد او با شعر و نقش ترانه سرا در ساخته‌های او است.

استاد همایون خرم پس از چند دوره شیمی درمانی به علت سرطان روده در ۲۸ دی ماه سال ۱۳۹۱ در تهران دیده از جهان فرو بست. اما شاگردان این استاد از جمله بابک شهرکی، محسن کاظمیان، علی وکیلی، صدرا فلاحی، مانی فرضی و بسیاری دیگر امانت دار میراث این هنرمند بزرگ هستند.

افزودن دیدگاه جدید