دهلوی در سال ۱۳۳۹ از هنرستان پیشرفته موسیقی در رشته آهنگسازی فارغ التحصیل شد.

آموزش از دوران کودکی

وی فراگیری موسیقی را با معزالدین دهلوی، شاگرد پدرش علی اکبر شهنازی (علی اکبر شهنازی) در سن ۵ سالگی شروع کرد و با تشویق مادر در سن ۹ سالگی  به ویولن علاقه مند شد.

استادهای حسین دهلوی

وی ویولن را نزد ابوالحسن صبا فرا گرفت. وی همچنین در هنرستان عالی موسیقی از حسین ناصحی و هایمو توبر آهنگسازی را آموخت. وی همچنین از تدریس خصوصی توماس کریستین دیوید بهره مند شد. "باله بیژن و منیژه" و "لایت بال" از مشهورترین آثار وی هستند.

اولین اثر هنری

اولین کار ارکسترال "سبک بال" دهلوی در دستگاه شور و در سال ۱۳۳۲ تولید شد. یکی از مولفه های این آلبوم کنسرتینو سنتور و ارکستر است که حاصل همکاری مشترک دهلوی و فرامرز پایور است.

آثار بعدی دهلوی مانند "گفتگوی پرشور آواز اصفهان" (۱۳۳۶) و "فروغ عشق" تجربه ارزشمند وی در تلفیق شعر و موسیقی ایرانی است.

افتخار صلاحیت

در نوزدهمین نقد سالانه کتاب در سال ۲۰۰۰ ، کتاب "ارتباط بین شعر و موسیقی آوازی" نوشته حسین دهلوی جایزه کتاب سال را از آن خود کرد.

در سومین جلسه شورای دائمی در سال ۲۰۰۳ ، وی به عنوان "عضو دائمی شورا" معرفی شد.

ازدواج حسین دهلوی و وضعیت همسرش

حسین دهلوی ازدواج کرده است. همسر وی سوسن اصلانی (سوزان اصلانی) است، وی به عنوان اولین رهبر ارکستر زن ایران در نظر گرفته می‌شود، پسری به اسم هومن است و در مورد سایر فرزندان حسین دهلوی اطلاعات دیگری وجود ندارد.

قبل از انقلاب

پس از مرگ ابوالحسن صبا در سال ۱۳۳۶ ، رهبری ارکستر اول گروه هنرهای زیبا (که بعداً به "ارکستر صبا" معروف شد) به دهلوی منتقل شد. از زمان افتتاح تلویزیون ایران در سال ۱۳۳۷ ، گروه هر هفته در تلویزیون برنامه اجرا می‌کرد.

موقعیت‌ها

حسین دهلوی در سال ۱۳۴۱ به عنوان مدیر هنرستان موسیقی ملی انتخاب شد و تا فروردین ۱۳۵۰ عهده دار این سمت بود. در سال دوم هنرستان، وی شخصاً رشته‌های تئوری موسیقی ایران، شعر و موسیقی، موسیقی ایرانی، فرم، هارمونی و ارکستر را تدریس می‌کرد.. وی در آن سال برای یک سفر تحصیلی دو ساله به آلمان و اتریش سفر کرد.

نوآوری موسیقی

دهلوی در زمینه نوآوری در موسیقی ایرانی تلاش زیادی کرده است. تدوین روش تمبک توسط وی و سایر گروه‌ها از جمله حسین تهرانی، مصطفی پورتراب، فرهاد فخرالدینی و هوشنگ ظریف برای بهبود جایگاه تومبک در موسیقی ایرانی و تسهیل آموزش این ساز، توجه به ساخت سنتور رنگی برای جبران مشکل تنظیم این ساز برای استفاده در ارکستر یکی از آن‌هاست.

موسیقی فیلم

حسین دهلوی در زمینه موسیقی فیلم نیز فعالیت داشته است، اگرچه بیشتر به عنوان مشاور موسیقی و انتخاب مستندها فعالیت داشته و در تیتراژ فیلم نیز از او با عنوان "فریبا" یاد می‌شود. دهلوی برای چندین فیلم مستند ابراهیم گلستان مانند یک آتش (مناظر) ، موج‌ها، مرجان‌ها و خارا و گنجینه‌های گوهر و همچنین فیلم هفده روز به اعدام توسط هوشنگ کاووسی موسیقی نوشته است.

آخرین اجرا

آخرین اجرای رسمی آثارش در تالار وحدت و در افتتاحیه جشنواره موسیقی فجر در سال ۱۳۹۷ بود، زمانی که پویان آزاده به عنوان تکنواز پیانو برای اولین بار چهارگاه را برای پیانو و ارکستر ساخته حسین دهلوی با ارکستر ملی ایران به مدیریت فریدون شهبازیان. 

فوت 

حسین دهلوی پس از چندین سال بیماری آلزایمر و بیماری تنفسی در بیمارستان دکتر شریعتی تهران در ۱۴ اکتبر ۲۰۱۷ در سن ۹۲ سالگی درگذشت.

افزودن دیدگاه جدید