پریچهر خواجه از هنرمندان حاذق و نوازندگان توانمند ساز قانون هستند که در سال ۱۳۵۶ در تهران به دنیا آمدند. در آثار ایشان پیروی از سبک های موسیقی کلاسیک ایرانی، موسیقی سمفونیک ایرانی و موسیقی سنتی ایرانی دیده می شود.
اگرچه اغلب مردم این هنرمند چیره دست را به دلیل توانمندی در نواختن ساز قانون می شناسند اما علاقه و پشتکاری که در زمینه یادگیری سایر سازهای موسیقی داشتند زمینه ساز شد تا گوشه ای دیگر از استعداد هنری ایشان را نیز در نواختن ساز های پیانو، تمبک و کمانچه شاهد باشیم. بی جهت نیست که استاد خواجه، از نام آشناترین هنرمندان موسیقی ایرانی هستند.
زندگی هنری
ورود به هنرستان موسیقی دختران تاثیر بسیاری بر زندگی هنری استاد خواجه گذاشت و مسیر زندگی ایشان به سمت هنر سوق داد.
ملیحه سیدی می توان از اولین و تاثیر گذار ترین اساتید ایشان دانست که در یادگیری تئوری و نواختن قانون به استاد خواجه نقش بسیاری داشتند.
البته که استاد خواجه آن چنان به موسیقی و نواختن سایر ساز ها علاقه داشتند که علاوه بر قانون در نوازندگی پیانو، تمبک و کمانچه نیز با هنرمندی تمام اجرا می کنند و شنونده را مسحور ذوق و توانایی خود می کنند.
فارغ التحصیلی با رتبه اول از هنرستان موسیقی (۱۳۷۴) و کسب عنوان رتبه نخست در پایان نامه دانشگاه گواه علم و شناخت بسیار ایشان از تئوری موسیقی است.
البته موضوع به همین جا ختم نمی شود، استاد خواجه دارای مدرک کارشناسی ارشد آهنگ سازی نیز هستند و با توجه به سوابق پژوهشی بسیاری که در کارنامه دارند در حال حاضر نیز به آموزش هنرجویان همان دانشگاه مشغول اند تا به تبلور استعداد و توانمندی و مسیر یابی درست دانشجویان کمک کرده باشند.
شاید اگر بدانید که استاد خواجه تنها مدرس دانشگاهی در ساز قانون هستند که توانسته اند به عضویت هیئت علمی دانشگاه هنر تهران نیز در بیایند مهارت و تبحر ایشان در شناخت و نواختن ساز قانون بهتر برای شما ملموس می شود.
اساتید
شکل گیری شخصیت ممتاز هنری استاد خواجه مرهون حضور در محضر اساتید بنام موسیقی ایران زمین سیمین آقا رضی، حسین دهلوی، محمد اسماعیلی، فرهاد فخر الدینی، هوشنگ ظریف، هوشنگ کامکار، کامبیز روشن روان، حسین علی زاده، احمد پژمان، محمد رضا درویشی و علی رضا مشایخی است. بی جهت نیست که اطلاعات و آگاهی ایشان را در کمتر کسی می توان دید.
فعالیت های هنری
استاد پریچهر خواجه فعالیت های هنری بسیاری در عرصه موسیقی داشته اند و تاکنون افراد زیادی از پیر، جوان، زن و مرد از آموزش های ایشان بهره برده اند تا بتوانند استعداد هنر خویش را به عرصه وجود برسانند. در ادامه به مواردی از این فعالیت های هنری اشاره می شود:
- هنرجویان زیادی در هنرستان های موسیقی دختران و پسران از علم و تجربه استاد خواجه بهره برده اند.
- در کارنامه هنری ایشان، تدریس در دانشگاه هنر از سال ۱۳۸۱ تاکنون دیده می شود.
- از دیگر دانشگاه هایی که استاد خواجه در آن ها تدریس کرده اند، می توان دانشگاه جامع علمی - کاربردی، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه الزهرا نام برد.
- در کارنامه فعالیت های هنری ایشان همکاری با ارکستر ساز های مضرابی (سرپرستی حسین دهلوی)، همکاری با ارکستر سمفونیک فرهنگ سرای بهمن، همکاری با ارکستر ملی ایران (به سرپرستی فخر الدینی) همچون برگ زرینی می درخشد.
- ایشان همچنین سابقه همکاری با کارگاه آموزشی ساز های موسیقی سنتی آسیا (کمیسیون ملی یونسکو در ایران) نیز دارند.
- در دانشگاه الزهرا، ارکستر بانوان "نیواک" با سر پرستی استاد خواجه اجرا می کردند.
- ارکستر بانوان "مهر" با سرپرستی و آهنگ سازی استاد خواجه توانست اجرا های شاخصی را برگزار کنند.
- از دیگر فعالیت های هنری ایشان همکاری با گروه سنتی "سنا" است.
- از گروه هایی که استاد خواجه فعالیت داشتند، گروه "هم آوایان" به سرپرستی حسین علی زاده می توان نام برد.
آثار هنری
استاد خواجه دارای آثار هنری بسیاری هستند که چند نمونه ذکر می شود:
- استاد خواجه کتاب و سی دی " یاد ۱" که در آن ها سی قطعه از اساتید موسیقی ایرانی در زمینه ساز قانون گردآوری شده است را منتشر کردند.
- استاد خواجه همچنین در کتاب و سی دی "یار ۲" نیز سی و سه قطعه از آثار مفاخر موسیقی ایرانی در زمینه ساز قانون را جمع آوری کردند تا هنر دوستان و علاقه مندان به این ساز استفاده کنند.
- برخی از آثار سیمین آقا رضی و پریچهر خواجه در ۲ سی دی به اسم "چهل قطعه برای ساز قانون" منتشر شد و در اختیار علاقه مندان قرار گرفت.
- از دیگر آثار استاد خواجه، گلنوش (از سیمین آقا رضی) است.
- اجرا به صورت گروه دو نوازی قانون و تنبک همراه با فرهاد صفری در سی و چهارمین جشنواره فجر نیز از دیگر اجراهای شاخص استاد خواجه هست که نه تنها توانست مردم را به شور و شوق بیندازد بلکه منتقدین را نیز مبهوت هنر خویش کرد.