استاد نادر مشایخی در سال ۱۳۳۷ در تهران چشم به جهان گشودند. زندگی با والدینی هنرمند (جمشید مشایخی و گیتی رئوفی) شاید بی تاثیر در رشد و شکوفایی استعداد هنری ایشان نبوده است به طوری که نادر مشایخی را می توان آهنگ ساز و رهبر ارکستر مشهوری دانست که در سال های فعالیت (از سال ۱۳۸۲ تا هم اکنون) آثار شاخص بسیاری را تولید کرده اند. آن چنان که آوازه هنر و ذوق ایشان نه تنها در ایران بلکه در جهان موجب حیرت و شگفتی همگان شده است.
شروع فعالیت هنری استاد نادر مشایخی با حضور در هنرستان عالی موسیقی بود سپس ایشان برای ادامه تحصیلات به اتریش سفر کردند و توانستند با درجه ممتاز در رشته آهنگ سازی، رهبری و موسیقی الکترونیک در دانشگاه موسیقی وین تحصیلات خود را به پایان برسانند.
فعالیت های هنری
از نخستین فعالیت های شاخص استاد مشایخی تشکیل و هدایت "آلنسامبل وین ۲۰۰۱" است که به سال ۲۰۰۱ بر می گردد.
البته موضوع به همین جا ختم نمی شود، تبحر و توانایی ایشان سبب شد که گروه های دیگری را همچون وین ۲۰۰۱ و کاپلا کوندورتا نیز سرپرستی کنند که حضور هنرمندان سرشناسی مانند هانا شیگولا مایه مباهات آن است.
زندگی مشترک ایشان نیز با هنر پیوند خورده است، گیسلا مشایخی بییر، نوازنده فلوت بودند که با ایشان ازدواج کرده اند.
استاد مشایخی در هنر سابقه طولانی دارد که نه تنها توانسته اند در جشنواره های متعدد موسیقی در کشور های اروپایی، آمریکایی و آسیایی شرکت کنند و بدرخشند بلکه شاگردان زیادی که در دانشگاه تهران، دانشکده موسیقی دانشگاه هنر، دانشکده صدا و سیما، کنسرواتور تهران و دانشگاه جامع علمی - کاربردی مشغول تحصیل بوده اند، توانستند از تجربیات و اطلاعات ایشان بهره برده اند.
رهبری ارکستر سمفونیک تهران از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ به عهده ایشان بوده است که توانستند رهبری ارکستر را در جشنواره ازنابروک آلمان در زمان اجرای کنسرت در همان سال به خوبی انجام دهند از جمله افراد مهمی که برای دیدن این اجرا حضور داشتند می توان سفیر وقت جمهوری اسلامی در برلین نام برد.
آثار هنری
آهنگ سازی بی نقص و هنرمندانه استاد مشایخی بر کسی پوشیده نیست از جمله آثار مهم ایشان می توان به این موارد اشاره کرد:
- ساخت ۹۶ قطعه برای سلو
- موسیقی مجلسی
- موسیقی ارکستری واپرا
- ساخت سمفونی فیه مافیه (سه اثر)
- اجرای ملکوت
- قطعه ارکستری پشیمانی کنتیمنتو
- مجموعه تولدی دیگر
- ساخت سمفونی مولانا به سفارش صدا و سیما
- اجرا قطعات موسیقی تلفیقی اصیل ایرانی برای فستیوال سالزبورگ و همکاری با حسین علی زاده و هوشنگ ظریف
- اجرای آثاری با همکاری عالیم قاسمف و دخترش فرغانه قاسمف
در سال ۱۳۸۶ استاد مشایخی از رهبری ارکستر سمفونیک تهران انصراف داد. شکل دهی ارکستر مجلسی و فیلارمونیک تهران پس از این اتفاق رخ داد.
سایر افتخارات
آثار فاخر و زندگی هنری استاد مشایخی الهام بخش بسیاری از افراد شده است که آن را در فیلم ها و کتاب های متعددی که از زندگی ایشان تهیه شده اند دیده اند.
هنر و خدماتی که استاد مشایخی به موسیقی داشته است سبب شد که فیلم مستندی از زندگی پر فراز و نشیب ایشان توسط فیلم ساز هلندی به نام فرانک شفر ساخته شود.
اعتبار و شان فستیوال موسیقی وین بر کسی پوشیده نیست اما در سال ۱۳۸۵ با توجه به آثار ارزشمند ایشان، در این مراسم از هنر و ذوق این استاد موسیقی ایرانی قدر دانی شد.
خوشبختانه از سال ۱۳۹۰ تاکنون استاد مشایخی ساکن تهران هستند و توانستند در سال ۱۳۹۱ با اجرا قطعاتی از "جان کیج" که دانشجویان موسیقی در شهر کتاب ابن سینا نیز در آن همکاری داشتند، موسیقی دوستان را بار دیگر نسبت به توانمندی خویش شگفت زده کنند.
هم چنین از سال ۱۳۹۳ تا هم اکنون که به سرپرستی ارکستر شهر تهران منتخب شدند توانستند کنسرت های زیادی را برای هنر دوستان برگزار کنند.
تدریس شیرین و ملموس که ایشان در زمینه آهنگ سازی داشته اند موجب شده که هنر جویان به راحتی و سادگی آن را فرا گیرند. از سال ۱۳۹۲ به بعد هنرجویان زیادی با حضور در کلاس های ایشان توانستند آموزش هایی در زمینه رهبری ارکستر، آهنگ سازی و تاریخ موسیقی دریافت کردند.
از دیگر برگ های زرین کارنامه آثار ایشان، رهبری ارکستر های بسیاری است. از جمله فعالیت های هنری ایشان می توان به رهبری اینتر ارکستر تهران (۱۳۹۵) و رهبری ارکستر مجلسی تهران (۱۳۹۶) اشاره کرد.
حضور در فیلم و سریال ها
نامزد بهترین بازیگر مکمل مرد در جشنواره بین المللی فیلم یاس در سال ۱۳۹۳ به خاطر ایفای نقش در فیلم "اینجا همه چیز خوب است" از دیگر افتخارات ایشان است.
آهنگ سازی نمایش "شاه لیر" در سال ۱۳۹۷ نیز جلوه دیگری از هنر استاد مشایخی به نمایش گذاشت.
همچنین فیلم سینمایی سامورایی در برلین در سال ۱۳۹۷ با حضور ایشان بر پرده نمایش رفت.
بیماری استاد مشایخی
متاسفانه استاد مشایخی ۳۵ سالی می شود که با بیماری خود ایمنی ام اس دست و پنجه نرم می کند. البته این بیماری نیز نتوانسته در تبلور استعداد ایشان خللی وارد کند. ایشان در سال ۱۳۹۶ نیز کنسرتی بر پا کردند که هزینه آن برای بیماران ام اس اختصاص یافت.